sunnuntai 29. elokuuta 2010

Aa tuuti lulla, Mensaan saat sä tulla

Upouuden videokameran ensimmäisiä otoksia kesäkuun 1989 alussa. Yksivuotias kummipoika puuhailee omiaan mummulan olohuoneessa. Nauhaa tietokoneelle digitoidessa huomio kiinnittyy kuitenkin kuvan ulkopuolella ääntelevään televisioon, jossa mies haastattelee naista. Äänestä tunnistaa henkilöt, tunnistaako pelkästä tekstistä? Veikkauksia vastaanotetaan.

– ...se oli tämmönen kurvikas ja sit se rupes laulamaan ja sit siitä tuli hirvee miljonääri 23-vuotiaana. Mikä siinä oli et se toimi?
– Jaa, kyllä se toimii molemmin päin, sekä niin päin että ensin lauletaan ja sitten vähennetään vaatteita jos ei menestytä muuten, mut tota kyl mä vähän...
– Älä hauku Sabrinaa kuule!
– En en hauku en en missään tapauksessa, kyl mä kunnioitan jokaista joka on pärjänny, on se sit pärjänny millä keinolla tahansa.
– Ootsä laulanu aikasemmin?
– No koulun kuoroissa, mut täytyy myöntää etten oo kyllä yksinlaulua harrastanu.
– Laulas jotain ny.
– Emmä ny tässä laula.
– Lauletaan vaikka aa tuuti lulla, kolmiäänisesti.
– Ei mun tarvi todistaa kellekään et mä osaan laulaa.
– Onks se semmonen arka kohta kun sä reagoit siihen jotenkin noin, tuntuuks se typerältä kun ihmiset rupee et mjää tommonen menee...
– Ei kyl negatiivinen kritiikki on ihan perusteltua, et en mä niinku väitäkään että mä oisin Karita Mattila et...
– Sä oot vähän laihempi.

(Poika taapertaa pois, otos katkeaa.)

Sisältö näyttää tuossa jotenkin fiksummalta kuin kuunneltuna puheena, ja fiksuahan se tietysti onkin. Kumpikin keskustelija on näet lehtitietojen mukaan kelpuutettu Mensan jäseneksi. Vain toinen on päässyt Suomen listoille, eikä hänkään albumilla, vaikka sellainen julkaistiin sekä cd:nä, lp:nä että c-kasettina.

4 kommenttia:

 1. Asiasisällöstä ja vuodesta on helppo arvata haastateltavan olevan Kata Kärkkäinen. Haastattelija on vaikeampi tapaus. Tietysti voisin googlettaa, keitä tv-julkkiksia kuuluu Mensaan, mutta sellainen ei taida kuulua tähän leikkiin. Vuonna 1989 talkshow oli Suomessa aika uusi tuttavuus. Neil Hardwickilla oli sellainen. Käyttäytyisikö Hardwick noin ärsyttävästi nuorta laulajatyrkkyä kohtaan? Olisiko ensimmäinen hänelle mieleen tuleva laulu "aa tuuti lulla"? Vaikea uskoa. Veikkaan, että kyseessä on Hermunen.

  VastaaPoista
 2. Terve!

  Etsin tietoa, mikä on Emilia-nimisen suomalaisen discoartistin oikea nimi. Kyseinen artisti julkaisi vuonna 1982 Kerberos-
  albumin jonka nimi on Emilia ja jolla kuullaan mm. kappaleet Aah mikä yö ja Villikissa. Kansikuva albumista täällä: http://www.discogs.com/Emilia-Emilia/release/2073421

  Emilia myös julkaisi 1982 singlen Satan in love/Annabella. A-puolen discokappale on nimestään huolimatta suomeksi laulettu.

  VastaaPoista
 3. No Kärkkäinen se on varmastikin, mutta haastattelijaksi veikkaisin koko kansan Timo T.A.Mikkosta.

  VastaaPoista
 4. Ilman ynseän epäselvää fraseerausta haastattelija on epäilemättä vaikeampi tunnistettava. Ilkka Kylävaara, ja ohjelman nimi luultavasti Ilettääkö.

  VastaaPoista